Zupa z klopsikami

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 laski selera naciowego
  • 6 szklanek bulionu
  • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN
  • 100 g fasoli Piękny Jaś NOTRE JARDIN
  • 100 g szpinaku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich RUSTICA
  • Sól RUSTICA
  • Pieprz RUSTICA
  Składniki na pulpeciki:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 jajko POLSKA KURKA
  • 1/2 szklanki sera Grana padano LES CROISES
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  Do podania:
  • Ser Grana padano LES CROISES
  • Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Następnie wypłukać fasolę i gotować do miękkości (około godziny )
  2. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać razem i uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.  Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut.
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać kilka minut następnie dodać pokrojone w kostkę marchewkę i seler naciowy. Smażyć kilka minut, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć pół minuty. Dodać bulion, pomidory w puszce, ugotowaną fasolę i przyprawy. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodać szpinak i upieczone klopsiki, gotować jeszcze kilka minut.
  5. Podawać z serem Grana padano i natką pietruszki.
Polecamy