Pieczony camembert z winogronem i orzechami

Składniki:
  • 2 krążki Camembert LES CROISES
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Składniki na pieczone winogrona:
  • 3 szklanki ciemnego winogrona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka miodu NID D'ABEILLE
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
Dodatkowo:
  • 2 garści orzechów włoskich TABLIER BLANC
  • bagietka
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Ser odwinąć z opakowania i przełożyć do drewnianych okręgów.
  3. Górę sera naciąć w kratkę.
  4. Posmarować delikatnie oliwą z oliwek.
  5. Przyprawić solą i pieprzem, przykryć gałązkami tymianku.
  6. Oliwę z oliwek, ocet i miód wymieszać razem. Dodać winogrona i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut aż winogrona będą miękkie. W połowie pieczenia można je przemieszać.
  8. Na ostatnie 15 minut pieczenia winogron, dołożyć ser i piec około 12-15 minut.
  9. Bagietkę pociąć na kromki.
  10. Kiedy winogrona i ser będą już gotowe, piekarnik przełączyć na funkcję grilla, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i przygotować grzanki.
  11. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  12. Gotowy ser udekorować winogronami i orzechami, można dodatkowo polać go sosem powstałym przy pieczeniu winogron.
  13. Podawać razem z grzankami.

 

 

Polecamy