Pieczone bataty po meksykańsku

Składniki: Faszerowane bataty: • 4 średnie bataty • 1 łyżeczka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU • 1 cebula • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA Sos pomidorowy: • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • 1 liść laurowy • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU   Guacamole: • 2 dojrzałe awokado • sok z limonki • 2 ząbki czosnku • sól   Dodatkowo:
  • Świeża kolendra
  • Ser grano padana LES CROISES
  • Świeży szczypiorek
  • Sok z limonki
  • płatki chilli
Sposób przygotowania:
  1. Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
  4. Miąższ z  batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
  5. Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
  7. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.

 

Guacamole:

  1. Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami  z awokado, żeby sos nie sczerniał.
  2. Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.
Polecamy