Składniki

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego TEVA
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu RUSTICA
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki  imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego NAT&VIE
  • 2 jajka POLSKA KURKA
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 puszka ananasów DOUCEUR DU VERGER
  • ½ szklanki orzechów pekan TABLIER BLANC

  Dekoracja:

  • 200 g serka kremowego
  • 250 g sera mascarpone LES CROISES
  • cukier puder do smaku
  • orzechy pekan TABLIER BLANC

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać razem mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną oraz przyprawy. W drugiej misce ugnieść banany za pomocą widelca. Dodać jajka i wymieszać. Dodać rozpuszczony olej i odsączone z zalewy, drobno pokrojone ananasy.

2. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone muffinki ostudzić na kratce.

3. Serek kremowy, mascarpone oraz cukier puder ubić razem na gęsty krem. Na każdą muffinkę nałożyć krem i udekorować orzechami.