Czekoladowe babeczki wielkanocne

Składniki:
  • 120 g masła LES CROISES (miękkiego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru TEVA
  • 2 jajka WIODĄCA MARKA
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 110 g gorzkiej czekolady TABLETTE D’OR
  • 120 ml śmietany kremówki 30%
Do dekoracji:
  • jajka czekoladowe lub cukrowe
Sposób przygotowania:
  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito.
  2. Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać pojedynczo jajka. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  3. Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone babeczki odłożyć do wystudzenia.
  4. Przygotować krem: Śmietankę podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ostudzoną masę ubić na puszystą masę i od razu dekorować babeczki.
  5. Na krem wyłożyć po 3 czekoladowe lub cukrowe jajeczka.
Polecamy